Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα χορηγηθούν φάρμακα που σκοπός τους είναι η λήψη περισσοτέρων ωαρίων από το ενα που συνήθως παράγει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού κύκλου. Η παρακολούθηση του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνεται με την βοήθεια υπερηχογραφήματος το οποίο επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα συνήθως δύο η τριών ημερών. Με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος οι δόσεις εξατομικεύονται και ο κύκλος προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα κάθε ασθενή. Ο σκοπός μας είναι να επιτύχουμε τουλάχιστον τρία θυλάκια να ξεπεράσουν τα δεκαοχτώ χιλιοστά σε μέγεθος. Σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι και τα υπόλοιπα ωάρια έχουν ωριμάσει και είμαστε έτοιμοι να προβούμε στη διαδικασία της Ωοληψίας. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να έχουμε και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις ορισμένων ορμονών όπως είναι η οιστραδιόλη και προγεστερόνη. Η όλη διαδικασία γίνεται κάτω από την καθοδήγηση του ιατρικού προσωπικού και συγκεκριμένα του μαιευτήρα γυναικολόγου εξειδικευμένου εις την εξωσωματική γονιμοποίηση και την υπογονιμότητα, Συκουτρή Αναστασίου και η επαφή με τον ασθενή είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Ο γιατρός είναι σε συνεχή επαφή με συναδέλφους του στο εξωτερικό και λαμβάνει γνώση όλων των νέων δεδομένων που υπάρχουν στο χώρο της υπογονιμότητας.
Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος κάνουμε όπως αναφέραμε πριν μετρήσεις των θυλακίων. Όταν όλα είναι έτοιμα και έχουμε τουλάχιστον τρία θυλάκια μεγέθους δεκαοχτώ χιλιοστών τότε ο ασθενής θα πρέπει να προβεί στη λήψη μιας ένεσης Β- χοριακής γοναδοτροπίνης για την ωρίμανση των ωαρίων. Τριάντα έξι ώρες μετά την λήψη της συγκεκριμένης ένεσης και στο χειρουργείο κάτω από άσηπτες συνθήκες ο γυναικολόγος διακολπικά με μία ειδική συσκευή θα αναρροφήσει από τις ωοθήκες το ωοθυλακικό υγρό και κατά συνέπεια τα ωάρια.Το υγρό αυτό στη συνέχεια δίνεται στον ειδικό εμβρυολόγο για την ανεύρεση των ωαρίων με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου. Η διαδικασία αυτή γίνεται κάτω από ελαφριάς μορφής αναισθησία την οποία φυσικά χορηγεί ειδικός αναισθησιολόγος. Συμβουλές για την διαδικασία της ωοληψίας θα δοθούν από τον ειδικό αναισθησιολόγο την προηγούμενη μέρα η και θα χορηγηθεί επίσης ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη για τον ασθενή και η μέση διάρκεια της είναι δεκαπέντε λεπτά.
Μετά την διαδικασία της γονιμοποίησης τα ωάρια τοποθετούνται μέσα σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας το σπέρμα του συζύγου που έχει ήδη επεξεργαστεί με ειδικές τεχνικές στο εργαστήριο. Η διαδικασία αυτή είναι πολύπλοκη και γίνεται κάτω από τη συνεχή επιτήρηση του ιατρικού και του εργαστηριακού προσωπικού. Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και ο θεράπων γιατρός όπως και οι ασθενείς ενημερώνονται άμεσα. Η διαδικασία της γονιμοποίησης γίνεται με τα πιο σύγχρονα μέσα που διαθέτουν παγκοσμίως τα εργαστήρια Εμβρυολογίας. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς διέπονται όλες οι διαδικασίες από τον ελληνικό νόμο που ισχύει για τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης και η πιθανότητα λάθους δεν υφίσταται ουσιαστικά.
Ο γιατρός Συκουτρής Αναστάσιος έχει εξειδικευτεί στην διαδικασία της με τις εμβρυομεταφοράς και έχει κάνει την εργασία του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας πάνω στην στον τομέα αυτόν. Η εμπειρία του στην διαδικασία αυτή είναι πολύ μεγάλη τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς γίνεται δύο με τρεις ημέρες μετά την ωοληψία . Σε περιορισμένες περιπτώσεις γίνεται την Πέμπτη ημέρα μετά την ωοληψία. Τα έμβρυα τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα με τη βοήθεια ενός ειδικού καθετήρα που περνά μέσα από τον τράχηλο της μήτρας. Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και έχει βασιστεί στη νομοθεσία που ισχύει από την πρώτη Ιανουαρίου του 2005. Εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβρύων αυτά μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε μία μελλοντική προσπάθεια.
Η εμβρυομεταφορά είναι μία ανώδυνη για τον ασθενή διαδικασία και γίνεται κάτω από συνεχή υπερηχογραφική κάλυψη.
Η ασθενής θα πρέπει να έχει γεμάτη την ουροδόχο κύστη για να βελτιώνεται η εικόνα κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος.
Η όλη διαδικασία κρατά κατά μέσο όρο δέκα λεπτά και γίνεται σε ειδικό χώρο του χειρουργείου.
Δώδεκα μέρες μετά την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς μπορεί να γίνει το τεστ κυήσεως. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει το τεστ κυήσεως είναι η λήψη αίματος για τον προσδιορισμό της χοριακής γοναδοτροπίνης. Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό δύο βδομάδες αργότερα θα πρέπει να γίνει ο πρώτος υπερηχογραφικός έλεγχος κατά τον οποίο θα πρέπει να δούμε το σάκο ή τους σάκους με το έμβρυο μέσα στη μήτρα. To τεστ κυήσεως δεν πρέπει να γίνεται σε λιγότερο χρονικό διάστημα των δώδεκα ημερών. Αν το τεστ είναι αρνητικό η φαρμακευτική αγωγή που έχει δοθεί στην ασθενή θα πρέπει να διακόπτεται. Είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να συναντήσει τον γιατρό το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες αποτυχίας και να σχεδιασθεί ο επόμενος κύκλος θεραπείας πάνω στα νέα δεδομένα. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να κατανοήσουν ότι μία αποτυχία μπορεί να είναι ένα γεγονός αρνητικό αλλά από την άλλη πλευρά μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη θεραπεία με μεγαλύτερη ακρίβεια και να δούμε πως το σώμα της ασθενούς αντέδρασε στη θεραπεία μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Φυσικά καθόλη τη διάρκεια του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης υπάρχει η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης από ομάδα ειδικών ψυχολόγων.