fbpx

Χρόνια Προστατίτιδα: Αίτια και Θεραπεία

Χρόνια Προστατίτιδα: Αίτια και Θεραπεία

Η χρόνια προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτου που συνεχίζεται για 3 μήνες ή περισσότερο. Συχνά είναι επώδυνη και μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική λειτουργία ή την ικανότητα ούρησης. Μπορεί να προκληθεί από μία σειρά αιτιών μεταξύ των οποίων οι υποτροπιάζουσες βακτηριακές λοιμώξεις ή οι βλάβες στα νεύρα και τους μύες της πυέλου.

Τι ειναι η Χρονια Προστατιτιδα;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ουροποιητικού σωλήνα στους άνδρες. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή τη σωληνοειδή δομή που μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα μέσω του πέους.

Ο προστάτης αποτελεί κομμάτι του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και παράγει ένα από τα υγρά που συνιστούν το σπέρμα. Οι μύες του αδένα βοηθούν επίσης στην προώθηση του σπέρματος μέσω της ουρήθρας κατά την εκσεπρμάτιση.

Λόγω της θέσης και της λειτουργίας του, τα προβλήματα του προστάτου μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ούρηση όσο και τη σεξουαλική λειτουργία.

Η προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή του προστάτου που συχνά είναι επώδυνη. Μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία:

  • Η χρόνια προστατίτιδα εμφανίζεται σταδιακά και μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια. Οι γιατροί θεωρούν την προστατίτιδα χρόνια αν τα συμπτώματα διαρκούν για 3 μήνες ή περισσότερο. Η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να μην ανταποκρίθεί ικανοποιητικά στην πρώτη θεραπεία που θα χορηγήσει ο γιατρός.
  • Η οξεία προστατίτιδα αποτελεί μία πάθηση που εμφανίζεται αιφνιδίως. Διαρκεί λίγες ημέρες ή εβδομάδες και ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία.

Η προστατίτιδα αποτελεί την κύρια αιτία προβλημάτων από το ουροποιητικό για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και την 3η συχνότερη για τους άνδρες άνω των 50 ετών.

Αιτια

Η ακριβής διάγνωση έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία της θεραπείας. Ωστόσο συχνά, η διάγνωση του αιτίου της χρόνιας προστατίτιδας αποτελεί πρόκληση. Τα αίτια της χρόνιας προστατίτιδας εντάσσονται σε δύο ευρείες κατηγορίες:

Χρονια Βακτηριακη Προστατιτιδα

Μία βακτηριακή λοίμωξη του προστάτου μπορεί να προκαλέσει χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Σε ορισμένα άτομα, η νόσος ακολουθεί μία ουρολοίμωξη ή τη χορήγηση θεραπείας για οξεία βακτηριακή προστατίτιδα.

Τα συμπτώματα της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας είναι συχνά λιγότερο σοβαρά από αυτά της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας. Οι ασθενείς που είχαν οξεία βακτηριακή προστατίτιδα παρατηρούν συνήθως ότι τα συμπτώματά τους περιορίζονται αλλά δεν υποχωρούν τελείως.

Ορισμένοι ασθενείς με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να παρατηρήσουν ότι η λοίμωξη παραμένει. Αυτό μπορεί να αποδίδεται στην ανθεκτικότητα των βακτηρίων στην αντιβιοτική θεραπεία ή την μικρή διάρκεια της τελευταίας. Σύμφωνα με μία έρευνα, ορισμένα βακτήρια που προσβάλλουν τον προστάτη μπορεί να σχηματίσουν βιοταινίες σε πειραματόζωα. Οι βιοταινίες είναι κάτι αντίστοιχο με τις πλάκες που σχηματίζονται στα δόντια και καθιστούν δυσκολότερη τη θεραπεία της λοίμωξης.

Χρονια Μη Βακτηριακη Παγκρεατιτιδα η Συνδρομο Χρονιου Πυελικου Αλγους

Αυτή η μη βακτηριακή μορφή της προστατίτιδας έχει διάφορα αίτια και είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί. Οι ασθενείς με ιστορικό βακτηριακών λοιμώξεων του προστάτου έχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν το είδος αυτό της προστατίτιδας. Άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν χρόνιο άλγος στον προστάτη μετά την αποδρομή της βακτηριακής λοίμωξης.

Πιθανά αίτια της χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Το ψυχολογικό στρες
  • Βλάβες στον ουροποιητικό σωλήνα από ένα χειρουργείο ή ένα φυσικό τραυματισμό

Συμπτωματα

Το κύριο σύμπτωμα της χρόνιας προστατίτιδας είναι το πυελικό άλγος ή το άλγος στα γεννητικά όργανα. Για ορισμένους ασθενείς το άλγος είναι διαξιφιστικό, ένω άλλοι το περιγράφουν ως έντονο και οξύ. Το αίσθημα του πόνου μπορεί να είναι σταθερό ή να παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Άλλα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Συχνοουρία, η οποία συχνά περιλαμβάνει και νυκτουρία
  • Άλγος κατά την ούρηση
  • Δυσουρία
  • Άλγος στο περίνεο, δηλαδή την περιοχή ανάμεσα στη βουβωνική χώρα και τον πρωκτό
  • Άλγος χαμηλά στην πλάτη, στον πρωκτό, το πέος ή στους όρχεις
  • Άλγος κατά την εκσπερμάτιση
  • Δυσκολία στην εκσπερμάτιση
  • Σημεία λοίμωξης, όπως πυρετό, ρίγος, ναυτία ή έμετο

Διαγνωση

Αν παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Η βακτηριακές λοιμώξεις του προστάτου μπορεί να εξαπλωθούν, επομένως οποιοσδήποτε παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια το ταχύτερο δυνατό.

Για τη διάγνωση της προστατίτιδας, ο γιατρός ξεκινά συνήθως λαμβάνοντας το ατομικό ιστορικό του ασθενούς. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να κάνει δακτυλική εξέταση.

Κατά την εξέταση αυτή ο γιατρός εισάγει ένα δάκτυλο στον πρωκτό του ασθενούς για να εξετάσει αν υπάρχει οίδημα ή φλεγμονή στον προστάτη. Μπορεί να αναζητήσει επίσης σημεία λοίμωξης, όπως εκκρίσεις από το πέος ή οιδηματώδεις λεμφαδένες.

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ότι το πρόβλημα αποδίδεται σε μία βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικά. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά την αντιβιοτική θεραπεία ή δεν υπάρχουν σημεία λοίμωξης μπορεί να χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, όπως:

  • Ανάλυση ούρων, σπέρματος ή αίματος για να αναζητηθούν σημεία λοίμωξης ή άλλων προβλημάτων του προστάτου.
  • Βιοψία του προστάτου, κατά την οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί μία βελόνα για να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα ιστού από τον προστάτη για ανάλυση.
  • Υπέρηχο του προστάτου ή της ουρήθρας.
  • Κυστεοσκόπηση, κατά την οποία ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα μικρό ενδοσκόπιο για να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως.

Θεραπεια

Η θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτάται από το αίτιο. Για τη βακτηριακή προστατίτιδα, ο γιατρός χορηγεί συνήθως από του στόματος αντιβιοτικά. Οι ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις μπορεί να χρειαστούν μακροπρόθεσμη χορήγηση αντιβιοτικών, με διάρκεια ακόμα και 6 μήνες ή περισσότερο.

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών από του στόματος, μπορεί να χορηγηθούν άλλες θεραπείες όπως:

  • Ενδοφλέβια αντιβιοτικά για σοβαρές λοιμώξεις
  • Μυοχαλαρωτικά για την ανακούφιση από τους σπασμούς των πυελικών μυών
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση του άλγους
  • Α αποκλειστές για τη θεραπεία των διαταραχών της ούρησης
  • Χειρουργική αφαίρεση ουλώδους ιστού από την ουρήθρα για τη θεραπεί των διαταρχών της ούρησης
  • Θεραπεία για την αντιμετώπιση της ψυχολογικού στρες και του άγχους

Πηγή: Δρ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, pathologia.eu

Ενημέρωση Γονιμότητας


e-genius.gr ...intelligent web software