Η σύγχρονη γυναίκα έχει στο πλευρό την επιστήμη ώστε να κάνει πράξη την μεγάλη της επιθυμία, να γίνει μητέρα, να αποκτήσει μια υγιή οικογένεια και ένα υγιές μωρό.
Καθώς όμως αναβάλει χρονικά αυτή την ολοκλήρωση, στενεύουν τα όριά της ηλικιακά και αναγκάζεται να καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο μεγάλος φόβος της γυναίκας ήταν πάντα η λήψη φαρμάκων και ο κίνδυνος καρκινογένεσης μέσα από τους πολλαπλούς κύκλους ατελέσφορων εγκυμοσυνών.
Η επιθυμία τη να γίνει μητέρα προσκρούει στην πεποίθησή πως τα φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά της ορμονοδιέγερσης των ωοθηκών της , θα έχουν επίδραση στο σώμα της.
Η επιστήμη έδωσε μια καίρια απάντηση και σε αυτό το πρόβλημα. Χάρισε στην γυναίκα ένα όπλο που ακούει στο όνομα εξωσωματική σε φυσικό κύκλο.
Είναι εύκολη, γρήγορη, χωρίς βαριά φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να επαναληφθεί ακόμα και από τον ένα κύκλο της γυναίκας στον άλλο.
Δεν γίνεται τίποτα περισσότερο από το να γονιμοποιείται μέσα στο εργαστήριο το ένα και μοναδικό ωάριο, το οποίο μετά από κατάλληλη επεξεργασία εμφυτεύεται με απόλυτη ασφάλεια.
Το κόστος της μεθόδου είναι σαφώς πιο χαμηλό αφού δεν γίνονται πολλές ιατρικές πράξεις.
Η μέθοδος ενδείκνυται κυρίως για νέα ζευγάρια που παρά το γεγονός του ότι έχουν ελεύθερες σχέσεις άνω του ενός έτους δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα της επίτευξης εγκυμοσύνης.
Κυρίως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να οφείλεται η δυσκολία στον άντρα, αν δηλαδή έχει τέτοιο σπέρμα που δεν έχει γονιμοποιήσει ακόμα το ωάριο της συντρόφου του.
Υπάρχει όμως περίπτωση μια γυναίκα να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να παρουσιάζει κάποια δυσανεξία στα φάρμακα, με αποτέλεσμα είτε τα πάρει είτε όχι να φτάνει στον ίδιο παρονομαστή.
Πλεονεκτήματα Εξωσωματικής σε Φυσικό Κύκλο
Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η κατάρριψη του φόβου των φαρμάκων.
Η γυναίκα δεν χρειάζεται μεγάλη φαρμακευτική προετοιμασία και ξέρει ότι πολύ σύντομα θα γυρίσει στη δουλειά της.
Πάνω απ όλα όμως υπάρχει σεβασμός στους φυσιολογικούς ρυθμούς της γυναικείας φύσης.
Δεν υποβάλλονται οι ωοθήκες σε υπερδιέγερση για να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερα ωάρια και από αυτά να διαλεχτούν τα πιο ώριμα.
Με πλήρη σεβασμό στη φύση μεταφέρεται ένα ώριμο γονιμοποιημένο ωάριο και από εκεί και πέρα είναι θέμα οργανισμού και περιβάλλοντος της μήτρας αν θα διατηρηθεί και θα προχωρήσει η εγκυμοσύνη.
Είναι αλήθεια ότι αποφεύγονται οι πολύδυμες κυήσεις και το υπερβολικό ρίσκο που αυτές θα είχαν σαν συνοδό αποτέλεσμα.
Το μόνο ίσως πρόβλημα παραμένει μήπως το ωάριο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εργαστηρίου γενετικής, δεν γίνει εφικτό να γονιμοποιηθεί οπότε δεν υπάρχει λόγος εμφύτευσης.
Υπάρχουν γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα ή έχουν αντίσταση στην χρήση ορμονών.
Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό αφού για μια πετυχημένη εμβρυομεταφορά επιλέγεται το καλύτερο δυνατό γενετικό υλικό.
Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα παρακολουθείται στενά με υπερήχους ορμονολογικά και αιματολογικά, ώστε να εξεταστεί η επάρκεια και η δυναμική των ωοθυλακίων της.
Από την στιγμή που το ώριμο ωάριο γονιμοποιηθεί με το σπερματοζωάριο του συντρόφου της γυναίκας, τότε τοποθετείται στην μήτρα, συνήθως δύο ή τρεις ημέρες μετά των ωοληψία.
Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο δεν έχει ρίσκο υγείας για την γυναίκα και σε μεγάλο βαθμό αφήνεται η επίτευξη εγκυμοσύνης στα χέρια της φύσης.
Το μόνο φάρμακο που λαμβάνεται είναι μια μεταμεσονύχτια ένεση ΗCG που βοηθάει στο να γίνει καλύτερη η συλλογή των ωαρίων μέσα από το ωοθυλάκιο.
Η λήψη γίνεται με απλή μέθη και η όλη προσπάθεια δεν ξεπερνά το ένα τέταρτο της ώρας.
Το μειονέκτημα είναι ότι λαμβάνεται ένα μόνο ωάριο το οποίο έχει ωριμάσει, με αποτέλεσμα αν αυτό δεν διαιρεθεί και ωριμάσει σωστά να μην προχωρήσει η εμβρυομεταφορά του.
Η επιτυχία κυμαίνεται από 10 έως 15%, αν και τα ποσοστά δεν φαίνονται πολύ υψηλά, ωστόσο ο φυσικός κύκλος είναι η σανίδα σωτηρίας για να πιαστεί μια γυναίκα και χωρίς άλλους κινδύνους να προσπαθήσει με την κατάλληλη καθοδήγηση του γιατρού όσες επιπλέον φορές θελήσει. Η ψυχολογία της είναι σαφώς καλύτερη.
Θα πρέπει να ξέρει ότι μετά την εμβρυομεταφορά η επιτυχία κυμαίνεται από 35-40%, κάτι που θα φανεί με την εξέταση της β χοριακής μετά από 12 έως 13 ημέρες.
Εφόσον παραχθούν περισσότερα του ενός ωαρίου, τότε η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο έχει τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες με την κλασική εξωσωματική. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που οι γυναίκες απαγορεύεται να πάρουν φάρμακα ορμονολογικά, καθώς έχουν ιστορικό ενός ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου ή άλλων τύπων καρκίνου, ακόμα και αν είναι ελευθέρας νόσου.
Την ίδια στιγμή παρέχεται η δυνατότητα της κατάψυξης όσων ωαρίων παράγονται από την γυναίκα και είναι υγιή, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι απαιτούνται αρκετοί κύκλοι για να συλλεχθούν και να καταψυχθούν.