Όταν η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άντρα δεν είναι η ενδεδειγμένη, τότε η γονιμοποίηση ενός ωαρίου περνάει μέσα από διάφορες μεθόδους, μία εκ των οποίων είναι η σπερματέγχυση.
Στόχος φυσικά, η επίτευξη γονιμοποίησης και σε τελικό στάδιο η κυοφορία ενός γερού εμβρύου.
Πρόκειται για μία από τις πλέον οικονομικές λύσεις, η οποία δεν έχει περιορισμούς στον αριθμό των προσπαθειών και η επιτυχία της είναι η ίδια με τις άλλες μεθόδους.
Η μέθοδος της σπερματέγχυσης ενδείκνυται για όσες γυναίκες ζητάνε να πάρουν δοτό σπέρμα και είναι κάτω από την ηλικία των 35 ετών.
Επίσης, όσες γυναίκες έχουν προβλήματα τραχηλικής βλέννας, ή άλλα ήπια σχετικά προβλήματα υπογονιμότητας, ή αδυναμία σύλληψης για ανεξάρτητους λόγους, παρά τις ανεμπόδιστες σεξουαλικές επαφές για διάστημα ενός έτους το λιγότερο.
Σπερματέγχυση ακολουθείται όταν υπάρχουν ενδείξεις και συχνά αποδείξεις ανδρικής υπογονιμότητας, λόγω του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ή της μειωμένης κινητικότητάς τους.
Την ίδια μέθοδο, ακολουθεί ο θεράπων ιατρός, όταν η γυναίκα έχει ακανόνιστη περίοδο και ασαφείς κύκλους.
Η σπερματέγχυση έχει ως εξής:
Το κατάλληλα προετοιμασμένο σπέρμα, τοποθετείται με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής σύριγγας σε έναν καθετήρα. Στη συνέχεια εισάγεται ένα μικροσκόπιο στον κόλπο της γυναίκας, που αφήνει ορατό τον τράχηλο της μήτρας.
Ο καθετήρας με το κατάλληλα προετοιμασμένο σπέρμα, εισάγεται στο βάθος της μήτρας, μέσω του τραχήλου. Το σπέρμα ανεβαίνει έως τις σάλπιγγες, διανύοντας την διαδρομή τους για να φτάσει στην περιοχή όπου βρίσκεται το ωάριο.
Με τον τρόπο αυτό, ένας σεβαστός αριθμός κινούμενων και υγιών σπερματοζωαρίων, βρίσκονται στην κατάλληλη περιοχή, ώστε να βρεθούν στην κατάλληλη θέση και ένα από αυτά, να προβεί στην γονιμοποίηση του ωαρίου.
Η συλλογή του σπέρματος γίνεται διά του αυνανισμού, είτε στο εργαστήριο, σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ή στο σπίτι, αν αυτό δεν είναι μακρύτερα από μιας ώρας απόσταση.
Και αυτό, γιατί το σπέρμα, πρέπει να προέρχεται αφ’ ενός μεν μετά από μερικές ημέρες σεξουαλικής αποχής αφ’ ετέρου δε, να παραμένει φρέσκο. Η ιδιομορφία του είναι, ότι δεν διατηρείται σε φυσικό περιβάλλον άνω των 24 ωρών.
Η διαδικασία της Σπερματέγχυσης
Η διαδικασία της σπερματέγχυσης δεν ξεπερνάει τα 2,5 λεπτά. 1,5 λεπτό για να τοποθετηθεί ο καθετήρας με το υλικό στη μήτρα και ένα λεπτό για να αποσυρθεί.
Συνήθως η γυναίκα δεν αισθάνεται μεγαλύτερη ενόχληση από αυτήν που θα ένιωθε, αν έδινε επίχρισμα για ένα τυπικό ΠΑΠ τεστ. Είναι πιθανόν μετά την σπερματέγχυση να δει λίγο αίμα και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραμένει για μισή περίπου ώρα ξαπλωμένη και στη συνέχεια μπορεί να πάει στην εργασία της και ν ακολουθήσει το πρόγραμμα της καθημερινότητάς της.
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει με τις άλλες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εκείνο που πρέπει να εξασφαλίζεται είναι να αισθάνεται η γυναίκα άνετα και χωρίς να αισθάνεται άγχος.
Για να έχει την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία η σπερματέγχυση, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ωοθηλακιορρηξία είτε αυτή γίνεται σε φυσιολογικό περιβάλλον, είτε έχει προκληθεί με φάρμακα για μεγαλύτερη παραγωγή ωοθυλακίων.
Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται έξι ώρες πριν ή μετά την ωορρηξία.
Βέβαια, το σπέρμα έχει και αυτό τις διαβαθμίσεις του, που διαφέρουν από άντρα σε άντρα.
Το πλέον επεξεργασμένο σπέρμα, θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, το λιγότερο μισή ώρα πριν την σπερματέγχυση.
Η επεξεργασία του σπέρματος γίνεται ως εξής.
Λαμβάνεται μέσα σε ένα αποστειρωμένο δοχείο. Ξεχωρίζουν τα δραστήρια κινητικά σπερματοζωάρια από το υπόλοιπο σπερματικό υγρό. Κυρίως απομακρύνονται τα λευκοκύτταρα, τα άλλα γεννητικά κύτταρα και οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Έτσι, βελτιώνεται η ποιότητά του και κυρίως η ικανότητά του να προκαλέσει γονιμοποίηση.
Ο διαχωρισμός γίνεται με την τοποθέτηση του σπέρματος σε ειδικά φιαλίδια και τοποθετούμενα σε μηχάνημα φυγόκεντρης.
Η σπερματέγχυση, ακολουθείται όχι μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του σπέρματος, αλλά και όταν υπάρχει πρόβλημα στην τραχηλική βλέννη.
Τα ωάρια που γονιμοποιούνται, είναι από ένα έως τρία, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Όσον αφορά την πλευρά της γυναίκας, για να έχει επιτυχία η σπερματέγχυση, προϋπόθεση είναι να παραμένουν σε καλή κατάσταση οι σάλπιγγές της, προπάντων ανοικτές, κάτι που διαφαίνεται με την υστεροσαλπιγγογραφία.
Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται η συνάντηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο.